Къде в Европа зимните гуми са задължителни?

В някои страни използването им не е наложено със закон, в други има специални препоръки.

В много държави в Европейския съюз монтирането на специални гуми за зимния сезон не е задължително. В други обаче това е установено със закон. В Естония карането със зимни гуми трябва да става между 1 декември и 1 март. При екстремни условия управата предвижда и монтирането на шипове, но това е разрешено само между 1 октомври и 1 май. За Финландия. Същото така важи и изискването да се кара със зимни гуми. Те трябва да бъдат монтирани от 1 декември и да останат в употреба поне до края на февруари.

Между 1 декември и 1 март по латвийските пътища могат да се движат само автомобили, оборудвани според метеорологичните условия. Словения също изисква използването на зимни гуми, но тук задължителният период за употреба е от 15 ноември до 15 март. Швеция не остава по-назад и задължава шофьорите да подготвят автомобилите си за зимата от 1 декември и да преминат към летни или всесезонни гуми от 31 март.

В други държави зимните гуми са задължителни само ако това се налага поради лошите метеорологични условия. Това важи за Германия, Австрия, Хърватия, Люксембург, Норвегия, Словакия, Румъния и Чехия. Във Франция, Испания и Италия зимните гуми са задължителни само ако има знак за това на пътя.

В същото време в Белгия, Кипър, Малта, Португалия, Унгария, Гърция, Дания, Ирландия, Исландия, Литва, Холандия, Полша и Великобритания зимните гуми не са задължителни.